حرکت ریزگردهای طوفانهای نمکی دریاچه ارومیه تا 500 کیلومتر/ ریزگردها بیخ گوش تهران
حرکت ریزگردهای طوفانهای نمکی دریاچه ارومیه تا 500 کیلومتر/ ریزگردها بیخ گوش تهران
هارای نیوز - دبیر کمیته راهبری ستاد احیای دریاچه ارومیه از جمله خطرات خشکی این دریاچه را بروز طوفانهای نمکی اعلام کرد و گفت: ریزگردها میتوانند تا شعاع 100 تا 500 کیلومتری حرکت کرده و تا تهران برسند و در حدود 14 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار دهند.
به گزارش هارای نیوز به نقل زا فارس، مسعود تجریشی ظهر امروز در جلسه ستاد احیای دریاچه ارومیه در تبریز، با بیان اینکه در دو سال اخیر سطح تراز دریاچه ارومیه 8 متر کاهش داشته که در نوع خود بینظیر است، اظهار داشت: سطح آب دریاچه ارومیه در سال جاری 1270.09 متر بوده که این میزان در مقایسه با سال گذشته 6 سانتیمتر کاهش داشته است.
وی افزود: امسال تنها سالی است که طبق سالهای گذشته کاهش 40 سانتی متری آب دریاچه را نداشتهایم که این امر به دلیل رهاسازیها و بارشهای مناسب و اقدامات انجام شده بوده است.
تجریشی در ادامه با اشاره به افزایش دمای هوا به مرور زمان، اضافه کرد: در سالجاری نسبت به سال گذشته 1 تا 1.5 درجه افزایش گرمای هوا را در استان آذربایجانشرقی شاهد بودیم به طوری که 3.5 تا 7.5 درجه تبخیر و تعریق گیاهی وجود داشت.
تجریشی در ادامه با اشاره به بالا رفتن میزان مصرف آبهای تجدیدناپذیر و تجدیدپذیر، اظهار داشت: کشور ایران جزو کشورهایی است که از 70 درصد منابع آبی تجدیدپذیر برداشت کرده و این درحالی است که میزان مجاز برداشت از این منابع 40 درصد است.
وی تصریح کرد: باید بر اساس تجربیات دیگر کشورها با صرفهجویی در مصرف آب برداشت از آبهای تجدیدپذیر را به 40 درصد برسانیم تا در مواقع خشکسالی و بیآبی با خطر مواجه نشویم.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه، گفت: برداشت بیش از حد از منابع آبی تجدیدپذیر و توسعه نامتوازن کشاورزی و تغییرات اقلیمی را از عوامل ایجاد خشکسالی و تشدید وضعیت موجود است.
وی در ادامه با اشاره به افزایش چاهها در حوزه دریاچه ارومیه، تصریح کرد: برداشت بیش از حد آب از چاههای موجود در حوزه رودخانههای سرریز به دریاچه نیز یکی از عوامل کاهش آب رودخانههای و در نتیجه دریاچه ارومیه است.
تجریشی در ادامه از جمله خطرات خشکی دریاچه ارومیه را بروز طوفانهای نمکی اعلام کرد و ادامه داد: ریزگردها میتوانند تا شعاع 100 تا 500 کیلومتری حرکت کرده و تا تهران برسند و در حدود 14 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار دهند و در این حالت افزایش بیماریهای صعب العلاج نیز شیوع مییابد.
وی تصریح کرد: افزایش مهاجرت از حوزه دریاچه ارومیه و نوسان در پارامترهای اقلیمی از دیگر خطرات خشک شدن دریاچه ارومیه است.
دبیر کمیته راهبری ستاد احیای دریاچه ارومیه، در ادامه با اشاره به اقدامات ستاد احیا در خصوص تثبیت آب دریاچه در دو سال اول، تصریح کرد: در ادامه صرفهجویی در مصرف آب کشاورزی و تامین آب از منابع جدید، تسهیل و افزایش حجم ورودی به دریاچه اتصال زرینهرود و سیمینهرود که میتواند آب را به پیکره دریاچه هدایت کند، در افزایش سطح آب دریاچه تاثیرگذار است.
وی در ادامه انتقال 600 میلیون مترمکعب آب از رودخانه زاب به دریاچه ارومیه را در سال 98 و انتقال پساب شهرهای بزرگ بعد از تصفیه به دریاچه را از دیگر اقدامات عنوان کرد و افزود: با رهاسازی سدهای بوکان و حسنلو در سالجاری 200 میلیون متر مکعب، از طریق اتصال زرینه رود و سیمینه رود آب وارد دریاچه کنیم.
تجریشی با اشاره به همکاری و نقش مردم در احیای دریاچه، خاطرنشان کرد: بدون حضور و همکاری مردم این کار امکان پذیر نیست و باید مشارکت محلی مردم را نیز برای احیای دریاچه جلب کنیم.