جان ۱۴ میلیون نفردر گرو احیای دریاچه ارومیه / به زودی طوفانهای نمك شروع میشود
رییس جمهور گفت: مسئله دریاچه ارومیه به مشكل بزرگ تبدیل شده است كه البته قدمهایی برای حل این مشكل برداشته شده و شرایط جوی نیز تا حدی كمك كرده است چون اگر به دریاچه رسیدگی نشود زندگی ۱۴ میلیون نفر به خطر میافتد و اگراین دریاچه خشك شود طوفانهای نمك شروع میشود كه زندگی مردم را به خطر میاندازد.
ریس جمهور در دیدار كاركنان سازمان حفاظت محیط زیست و نهادهای مدنی كه در آستانه روز جهانی محیط زیست انجام شد، با تبریك به مناسبت میلاد با سعادت امام حسین، قمر بنی هاشم و امام سجاد و حضرت ولی عصر كه در پیش رو است، گفت: ماه شعبان ماه پیامبر (ص) است و در این ماه روحمان را برای عبادت واقعی در حق در ماه رمضان آماده میكنیم.
وی با اشاره به اهمیت محیط زیست اظها ركرد: روزگاری بشر درآغاز صنعتیشدن مشكلات و آثار منفی آن را در زندگی خود متوجه نمیشد و حتی افتخار میكردند كه در طبیعت مداخله میكنند و مدعی بودند مداخلاتشان زیبا آفرین است و زندگی را برای مردم سهل میكند.
روحانی با بیان اینكه بسیاری از پیشرفتهای علمی شرایط زندگی را برای بشر آسان كرده است، اما باید اقدامات جبرانی هم در كنار آن انجام میدادیم، افزود: به طور مثال زمانی اتومبیل را نعمت بزرگ خدادادی میدانستند كه توسط صنعتگران پدید آمده بود، اما اشكال از اینجا شروع شد كه وقتی سوار ماشین شدیم پیاده روی را به نحو دیگر جبران نكردیم.
رییس جمهور همچنین با بیان اینكه در مكانیابی برای مسكن، صنعت و جادهسازی خطا كردهایم، تصریح كرد: باید مكانی را برای مسكنسازی و صنعت انتخاب میكردیم كه كمترین صدمه به محیط زیست را بزنیم، اما زمینهای زراعی و باغها را به مسكونی تبدیل كردیم و اشكال از همین جا آغاز شد.
وی با بیان اینكه حتی در مدرنیته هم اموری از سنت را باید به شكل جدید حفظ كنیم، تصریح كرد: در صورتی میتوانیم راحت زندگی كنیم كه جنگل و دریاچه، تالاب و رودخانه و غیره داشته باشیم.
روحانی با اشاره به اینكه قوانین مربوط به محیط زیست در ایران از شكاربانی شروع شده است، اظهار كرد: اولین قانون برای نظام دادن شكاربانی و صید در دریاها وضع شد و اسم سازمان محیط زیست از حدود سال ۱۳۵۰ مطرح شد.
روحانی با اشاره به اینكه اصل ۵۰ قانون اساسی در رابطه با محیط زیست است گفت: در قانون اساسی راه به روشنی بیان شده است كه نباید محیط زیست را تخریب و آلوده كنیم؛ چرا كه آلودگی و تخریب محیط زیست را تهدید میكند.
وی با اشاره به اینكه در اولین جلسه دولت یازدهم همانطور كه قول داده بودم راجع به دریاچه ارومیه بحث شد، گفت: خوشحالم دولت كارش را با مسائل محیط زیست آغاز كرد، اما معتقدم دولت در هیچ یك از مسائل مهم اجتماعی خودش به تنهایی نمیتواند مشكلات را حل كند، بلكه دولت میتواند تسهیلات لازم را فراهم كند و مردم را حمایت كند چرا كه این مهم، كار مردم است.
رییس جمهور در بخش دیگر از سخنانش با بیان اینكه دولتی دینی خوب است، اما در مورد دین دولتی باید بحث كنیم اظها ركرد: دین را نباید به دست دولت داد، چون دین در دست كارشناسان،علما ، صاحب نظران و دلسوزان است و آنها باید دین را تبلیغ كند و دولت باید حمایت كند.
رییس جمهور با بیان اینكه تنها با تصمیم دولت یك فیلم خوب ساخته نمیشود، خاطر نشان كرد: باید هنرمند به میدان آید و دولت از او حمایت كند پس با جوشش هنر از ذوق هنرمند است كه یك فیلم خوب ساخته میشود همچنین در ساختن اقتصاد و عبور از ركود و ایجاد رونق اقتصادی مردم باید به صحنه بیایند و دولت موانع را از پیش پای مردم بردارد و چارچوب های آینده اقتصاد را ترسیم كند و هرچه صنعت به مردم واگذار شود سرعت بیشتری به سمت هدف خواهیم گرفت.
وی در ادامه گفت: در دورهی هنوز همه به این باور نرسیده بودند كه باید روی محیط زیست حساب باز كرد به طور مثال در گذشته به بهداشت هم همینطور نگاه میشد و زمانی میخواستیم در خزانهها دوش آب بیاوریم عده ای میگفتند نصف دین از بین میرود و به خاطر دارند در دو رابطه در قم مسئله جدی مطرح شد یكی در مورد حمامها بود یكی در مورد عوض كردن ساعت. كه عده ای میگفتند فاجعه ای بزرگ است و دین از بین میرود.
روحانی با بیان اینكه بعضی بیكار هستند و دچار توهمات میشوند، خاطر نشان كرد: عدهای مدام غصه دین و آخرت مردم را میخوردند در حالی كه نه میداند، دین چیست و نه آخرت. اما همیشه غصه آخرت را می خورند.
رییس جمهور با اشاره به آلودگی هوای تهران گفت: در سالهای اخیر هوای تهران راه رفتن را برای مردم سخت كرده بود همچنین مسئله دریاچه ارومیه به مشكل بزرگ تبدیل شد كه البته قدمهایی برای حل این مشكل برداشته شده و شرایط جوی نیز تا حدی كمك كرده است چون اگر به دریاچه رسیدگی نشود زندگی ۱۴ میلیون نفر به خطر میافتد و اگراین دریاچه خشك شود طوفانهای نمك شروع میشود كه زندگی مردم را به خطر میاندازد.
روحانی در ادامه با بیان اینكه برخی میگویند این روزها آب و هوای تهران خوب شده است و این كار خدا است، گفت: البته باد و باران از نعمتهای خداوند است و حتی اگر دولت توفیقاتی پیدا میكند از رحمت ها خداوند است، اما دولت بر مسئله محیط زیست به عنوان مسئله اصلی برای سلامت و زندگی سالم مردم به عنوان اولویت بسیار مهم تاكید میكند و در این راستا برای عوض كردن بنزین در وزارت نفت كارهای خوبی انجام شد كه خانم ابتكار هم واقعا در این رابطه احساس مسوولیت میكنند اقدامات مفیدی انجام دادند و آثار تغلیظ بنزین را امروزه در تهران میبینیم كه البته باد هم به آن كمك كرده است.
وی با بیان اینكه برای حل مشكلات محیط زیستی اولین قدم فرهنگ است خاطر نشان كرد: باید از دبستان برای فرهنگسازی جوانانمان كار كنیم كه آموزش و پرورش در این رابطه وظیفه سنگینی دارد چون همه باید زندگی با زیست سالم را بیاموزند.
رییس جمهور با تاكید بر اینكه برای حل مشكلات محیط زیستی اساس را باید از فرهنگ آغاز كنیم خاطر نشان كرد: فرهنگ را باید از دبستان شروع كرد؛ چرا كه بچهها میتوانند پدر و مادر خود را هدایت كنند.
رییس جمهور با اشاره به اینكه در دورهای شاهد مشكلاتی در آب آشامیدنی مردم تهران بودیم گفت: وقتی پیگیری كردیم دیدیم كه روی دریاچه سد كرج خانههای شناور ساختهاند و زندگی میكنند و حدود ۲۴۰ خانه شناور روی دریاچه سد كرج ساخته شده بود كه من نمیگویم كه متعلق به چه كسانی بود اما همه را جمع كردیم و در آن زمان به عنوان شورای عالی امنیت ملی وارد عمل شدیم و همه رستورانهای لبه دریاچه را تخریب كردیم و خانههای روی دریاچه را جمع كردیم و به خاطر دارم كه در آن روزها تلفن دفترم زنگ می خورد كه چرا این اقدامات انجام میشود اما بعد از اینكه یكسال خون دل خوردیم همه آنها را از بین بردیم.
وی با اشاره به نقش صدا و سیما و رسانهها در فرهنگ سازی برای حفظ محیط زیست گفت: مشاركت مردم نیز برای حل این مشكل از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در این راستا سازمان های مردم نهاد بسیار تاثیرگذارند.
رییس جمهور با تاكید بر اینكه نباید مردم را دست كم بگیریم افزود: دولت و مقامات دولتی در هر مقام نوكر مردم هستند، چون كشور حكومت و نظام متعلق به مردم است و دین همه زندگی به مردم است همچنین عشق به خانواده رسالت در دل مردم ما است ، پس باید به صحنه بیایند و دولت وظیفه دارد كه كمك كند.
به گزارش ایسنا، در این مراسم معصومه ابتكار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیسجمهور، حسین فریدون دستیار ویژه رئیسجمهور و تعدادی از اعضای فراكسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز حضور دارند.
روحانی با بیان اینكه مشاركت مردمی است كه میتواند محیط زیست را حراست كند، گفت: در برخی كشورهای اروپایی اگر فرد یك آشغال در خیابان بریزد خود مردم اعتراض میكنند و كاری می كنند كه خود فرد پشیمان بشود و آشغالی كه ریخته است جمع كند پس این همان نهی از منكر است.
وی با اشاره به اینكه منكر به عمل غیرشایسته و غلط گفته میشود و عمل صحیح شایسته همان معروف است خاطر نشان كرد: گروههای مردم نهاد باید در امر به معروف و نهی از منكر در مسائل محیط زیستی وارد عمل شود.
رییس جمهور تاكید كرد: در مسئله تحول در محیط زیست فرهنگ، مشاركت و حضور مردم و سازمانهای مردم نهاد بسیار اهمیت دارد و دولت هم باید در كمك به مردم به میدان بیاید در همین راستا شورای عالی محیط زیست احیا شده است و لوایح لازم در جهت حل مشكلات محیط زیستی در حال بررسی است.
وی با بیان اینكه طبیعتا باید به دنبال توسعه برویم گفت: گاهی توسعه یك معضل را حل میكند، اما معضل دیگری درست می كند به طور مثال مینیبوسهای كه بیشتر در شمال تهران تردد میكند ضمن اینكه مسافران را جابه جا میكنند، اما به شدت باعث آلودگی هوا میشوند، پس باید توجه كنیم كه به دنبال توسعه پایدار باشیم چون در این صورت محیط زیست دیگر تشریفات نیست.
رییس جمهور با اشاره به اینكه كشور ما از لحاظ انرژی آمادگی بسیار خوبی دارد گفت: اگر در جنوب كشور نیروگاه خورشیدی درست كنیم هم برق و آب منطقه تامین میشود هم مسائل محیط زیستی در نظر گرفته میشود.
وی همچنین به مشكل تالات هامون و دریاچه ارومیه و ریزگردها اشاره كرد و گفت: این مشكلات به دست مردم قابل حل است.
روحانی با تاكید بر اینكه مسئله محیط زیست از مرز سیاسی فراتر رفته است، افزود: در ملاقاتی كه با نخست وزیر عراق داشتم بیشتر زمان بحث ما در مورد ریزگردها بود و در حالی كه راجع به تروریست صحبت میكرد من می گفتم با تروریست ریزگردها چه كنیم چون آن هم نوعی تروریسم است.
رییس جمهور با بیان اینكه در رابطه با موضوعات محیط زیستی بسیاری از امور مربوط به یك كشور نمیشود و باید همكاری بینالمللی و منطقهای سامان پذیرد، خاطر نشان كرد: دولت این كار را با جدیت پیگیری میكند و در همین راستا در سفری كه عید به افغانستان داشتیم در دیدار دو جانبه با رییس جمهور افغانستان بسیار در مورد هامون،حریر رود و هیرمند صحبت كردیم چون اگر هامون زنده شود منطقه زنده شده است و اگر دریاچه ارومیه احیا شود خطر بزرگ از منطقه رفته است پس محیط زیست مسئله دنیای ما،زندگی مردم و وظیفه دینی ما است.
رییس جمهور در ادامه از رسانههای كه مشكلات محیط زیستی را فریاد میزنند تشكر كرد و گفت: رسانهها در آموزش فرهنگ محیط زیستی به مردم بسیار تاثیرگذار هستند و دولت یازدهم هم محیط زیست را جزء اولویتهای برنامههای خود قرار داده و خواهد داد.
به گزارش ایسنا، در این جلسه یكی از حضار به مشكلات جنگل های زاگرس اشاره كرد و رییس جمهور با اشاره به اهمیت این مسئله گفت: در سفری كه به ایلام داشتیم از جنگلهای بلوط بازدید كردیم. و مشكلات آنجا نیز با حضور وزیر كشاورزی مورد بررسی قرار گرفت كه البته در این راستا سازمانهای بین المللی زیادی برای حل مشكل به اتفاق نظر رسیدند و من در سخنرانیام در ایلام گفتم كه این كار هم باید به مردم واگذار كنیم. چرا كه وقتی از جنگلها بازدید میكردم شاهد بودم آنجا كه مردم در جنگل حضور داشتند و شاخههای درختان را بریده و حرص كرده بودند، فضای سالمتری وجود داشت تا آنجایی كه با سیم خاردار مانع حضور مردم شده بودیم. پس باید با نظارت به مردم اجازه بدهیم درختانی را كه باید بریده شود، ببرد و چوبش را ببرند چون اگر منتظر بمانیم این كار به دست دولت انجام شود، ممكن است سالها طول بكشد و صدمات جبران ناپذیری داشته باشد.
منبع : ایسنا