هارای نیوز

خبری - تحلیلی

ماهیت شی‌ء نورانی در آسمان ارومیه مشخص شد + عكس

+0 به یه ن / بپسند

ماهیت شی‌ء نورانی در آسمان ارومیه و مرند و ... مشخص شد + عكس


هارای نیوز : شیء نورانی مشاهده شده در شمال غرب كشور، چیزی جز رد درخشان آزمایش بالستیك روسیه نبوده است.

 ظهور هاله‌ای درخشان در آسمان شمال غربی ایران حوالی ساعت ۲۰ و ۴۰ دقیقه سه شنبه، ۳۰ اردیبهشت، سبب انتشار شایعه‌های بسیاری شد؛ با این حال به گفته كارشناسان ماهنامه نجوم، نور مشاهده شده تنها مربوط به آزمایش موشك بالستیك روسی بوده است.

گزارش‌های اولیه منتتشر شده در اواخر شب سه شنبه، نشان می داد كه این شیء نورانی حوالی ساعت ۲۱:۴۱ در آسمان تبریز و همچنین در زمان مشابه در آسمان ارومیه و شهرهای دیگر آذربایجان شرقی و غربی، دیده شده است. صادق زارعی از منجمان آماتور شهر ارومیه در این باره گفت كه این شیء ناشناس را در حوالی ساعت ۲۱ و ۴۰ دقیقه در ارتفاع ۳۰ درجه‌ای افق غرب در حوالی جوزا دیده است. شاهدان عینی خبر از شكل مخروطی این شیء نورانی می‌دهند كه سر مخروط رو به شمال و انتهای دم مخروط جهت جنوب را نشانه گرفته بود.

با اطلاع از شكل مخروطی، وصول تصاویر از این پدیده و تكرار آن برای چندین بار در آسمان ایران، كارشناسان علوم فضایی و تحریریه نجوم به ماهیت فضایی این پدیده پی بردند.

پیش از این در خرداد ۱۳۸۶، خرداد ۱۳۹۱ و همچنین شهریور ۱۳۹۱ این اتفاق در آسمان ایران رویت شده بود كه گزارش مفصل آن در ماهنامه نجوم به ترتیب به چاپ رسیده است. تمامی این پدیده‌ها منشأ فضایی داشتند، بدین ترتیب كه با تخلیه سوخت یك موشك فضایی در طبقات فوقاتی جو، چنین شكلی در آسمان نقش می‌بندد.

شهرام یزدان پناه، كارشناس علوم فضایی در این باره گفت: «ساعت مشاهده در مقایسه با زمان غروب خورشید در منطقه، شكل و ظاهر پدیده رویت شده و بزرگی منطقه رصد، شكی باقی نمی گذارد كه ما با یك پدیده مداری روبرو بوده ایم. پدیده ای كه با توجه به تجربیات و مشاهدات قبلی حدس زده می شود به مخزن سوخت مراحل پایانی یك پرتاب كننده فضایی یا موشك بالستیك دوربرد تعلق داشته باشد. محل وقوع آن به احتمال زیاد در ارتفاع خیلی زیادی رخ داده كه در آن ساعت از شب هنوز نور خورشید به انجا می رسیده است و بنابراین بازتاب آفتاب از گازهای رها شده از مخزن سوخت، منظره رعب آور یا شاید زیبای شامگاه سه شنبه در غرب ایران را پدید آورده است.» موشك‌های بالستیك از لحاظ ساختار بسیار به موشك‌های فضایی نزدیكند و از طبقات فوقانی جو عبور می‌كنند. یزدان پناه در پاسخ به سرمنشا این پدیده به ماهنامه نجوم گفت: «‫با توجه به موقعیت مكانی سكوهای پرتاب فضایی، به نظر نمی رسد پدیده مورد مشاهده حاصل پرتاب فضایی بوده است و بیشترین احتمال ممكن به ازمایش موشكهای بالستیك روسی مربوط می شود.»

با اطمینان از منشا موشكی این پدیده، تحریریه نجوم در جست‌وجوی منشا اصلی آن، مطلع آزمایش موشك بالستیكی روسیه در شب گذشته شد. این موشك بالستیك با نام RS-12M Topol ICBM از پایگاه Kapustin Yar در شمال غربی دریای خزر در ساعت ۲۱ و ۳۸ دقیقه سه شنبه (ساعت ۱۷ و ۸ دقیقه گرینویچ) و در قزاقستان هدف موشك ضدبالستیك «ساری شاگان» قرار گرفت. زمان حركت این موشك بالستیك و خط سیر آن با گزارش‌های دریافتی در ماهنامه نجوم تطابق كامل دارد.


آچار سؤزلر : ارومیه,